Skip to main content
MED FOKUS PÅ ET BEDRE
MENTALT HELBRED

Mental sundhed – At acceptere for at kunne forandre

Mental sundhed – At acceptere for at kunne forandre


Skab et mentalt overskud og brug julen til acceptere både de gode og de dårlige egenskaber og stop jagten på evig lykke
Vi skal hele tiden være forandringsparate og omstillingsparate, være med på beatet. Vi skal hele tiden nå noget mere, kunne noget mere og være lige lykkelige hele tiden. Vi er blevet en kultur, hvor vi jagter det perfekte og alle har travlt med at nå det perfekte. Det er blevet en kulturel værdi og er med til at skabe det perfekte billede af os.

Som leder, medarbejder. studerende eller almindelig borger i samfundet lærer vi om anerkendelsens vigtige motivations faktor, så hellere sige 3 positive ting for hver gang vi siger en negativ. På den måde forherliger vi det positive og perfekte og glemmer det negative og uperfekte. Vi forherliger alt det vi kan og glemmer alt det vi ikke kan. Vi er nået dertil, hvor det er uacceptabelt at være uperfekte, ikke at kunne noget, ikke at være lykkelig, ikke at se godt ud, ikke at være et godt menneske hele tiden. Vi bilder os ind at vi kan alt og vi kan forandre os hele tiden. Vi har spaltet alt det negative fra og endt i en selvforherligende blindgyde uden indsigt og accept af at vi ikke er perfekte til alt eller perfekte hele tiden. Vi glemmer, at vi også til tider er ulykkelige, at vi ikke ser godt ud hele tiden, at det ikke er hver dag vi kan det vi ellers normalt kan, og at der er ting vi slet ikke evner og aldrig har lært. Vi har svage egenskaber, lige såvel som stærke egenskaber. Vi er hele mennesker på godt og ondt.

Det handler ikke om at gå over i den anden grøft og kun se de negative egenskaber, kun at fremhæve de egenskaber vi ikke har eller de ting vi ikke kan, hvor ulykkelige vi er hele tiden eller hvor grimme vi ser ud, for så ender vi i en blindgyde af selvforagt og dyb depression. Det handler om at ændre en kultur fra at spalte vores og andres liv i godt og skidt, hvor vi fordømmer os selv og andre. Det handler om at ændre kulturen, så vi bliver bedre til at acceptere og validere os selv og andre som hele og gyldige mennesker.

Forandring kræver accept. Forandring kan kun lade sig gøre, hvis vi er hele mennesker. At vi accepterer og validere vores og andres svage sider ligeså vel som vores og andres stærke sider. Accepten af egenskabernes modsætning gør at vi kan arbejde med forandringen på en hel anden og mere bæredygtig fremgangsmåde. Vi vil kunne skabe mere selverkendelse, mere selvrespekt og langt mere selvværd og flere bæredygtige relationer. Et selvværd der er nødvendigt for at kunne leve op til fremtidens krav om uddannelse, globalisering, teknologi og mangfoldige, bæredygtige fællesskaber.

Vi skal lære ligeså meget af vores fejl, vores skyggeside, vores negative egenskaber, som af vores sejre, vores lyse side og vores positive egenskaber. Vi skal gøre os umage i at lytte til andre og være nysgerrig på hvad de kan og ikke kan, hvad de er og hvad de ikke er. Lære at være mere beskrivende end fordømmende. Det kan vi kun, hvis vi har selvværdet og modet til at turde at være hele mennesker og acceptere os selv og andre på godt og ondt. Forandringens væsen er ikke sort eller hvid. Forandring kræver at vi acceptere og lære at undersøge tilstandens nuancer og perspektiver på det at være og det at leve. Så skab et mentalt overskud og brug julen til acceptere både de gode og de dårlige egenskaber og stop jagten på evig lykke.

Glædelig jul og godt nytår til alle
Christina Dilling Munk cand. Mag I psykologi og sundhed, psykoterapeut MPF